Presna hrana za lep izgled in zdravo telo

presna-prehrana
presna-prehrana

Presna hrana

Eden izmed najboljših načinov za izboljšanje stanja vaše kože je vključevanje presne hrane v vsakdanji jedilnik.

Lepa koža se začne pri vašem krožniku oz. že znotraj organizma. Osebe, katerih jedilniki so sestavljeni večinoma iz presne hrane (svežega, surovega sadja in zelenjave ter oreščkov), imajo lepšo kožo in izgledajo mlajši.

Encimi
Segrevanje hrane nad 40 stopinj Celzija uniči vse encime, 50% beljakovin ter 70-90% vseh vitaminov in mineralov, ki se v hrani nahajajo. Prehranjevanje z izključno kuhano hrano pomeni, da so vaše telesne rezerve encimov izčrpane. Če v jedilnik vključite sveže, surovo sadje in zelenjavo, preskrbite organizem z vsemi potrebnimi encimi in tako telesu prihranite proizvodnjo ter porabo njegovih lastnih.

Encimi so nujno potrebni za prebavo, asimilacijo (vsrkavanje) ter eliminacijo hrane.

Če so rezerve encimov v telesu izčrpane, potem se hrana prepočasi prebavlja in izloča, telo ne more izkoristiti vitaminov in mineralov v njej, zato pride do pomanjkanja le teh. Pomanjkanje vitaminov in mineralov pa ne rezultira samo v slabi koži, nohtih in laseh, temveč se odraža na celotnem zdravju.

Torej, prvo pravilo pri sestavi vsakdanjih jedilnikov je, da vanje vključite hrano, ki je bogata z encimi. To so: Ananas, papaja in kalčki. Če se prehranjujete z izključno oz. večinoma kuhano hrano, potem se potrudite, da jih uživate vsak dan.

Antioksidanti  
Prosti radikali poškodujejo vašo kožo, uničijo kolagen ter močno prispevajo k prezgodnjemu staranju kože in celotnega telesa.

Antioksidanti zavirajo delovanje prostih radikalov, torej zavirajo staranje. Jagodičevje, še posebej borovnice, so zelo močni antioksidanti, ki spodbujajo nastajanje kolagena in tako zavirajo gubanje kože. Potem so tu še citrusi – pomaranče, limone in grenivke, ki zaradi visoke vsebnosti vitamina C prav tako zavirajo nastanek prostih radikalov in posledično gub.

Sadje in zelenjava, ki so bogati z beta karotenom, ščitijo kožo pred sončnimi poškodbami. To so predvsem korenje, paprike in melone.

Koencim Q10 je močan antioksidant, ki skrbi za celično energijo in je prisoten v vsaki celici v organizmu. Stopnja koencima Q10 v telesu se z leti zmanjšuje. To pomeni, da telo izgublja pomemben antioksidant, ki zavira prezgodnje staranje. Da bi izgubo preprečili, ga moramo priskrbeti z uživanjem pravilne hrane. Živila, bogata s koencimom Q10, so špinača, brokoli in arašidi.

Alfa lipoična kislina – ALA (Alpha-lipoic acid) je zelo močan antioksidant, ki zelo poveča moč vitaminov C in E, zato je pomembno, da jo uživamo v kombinaciji z njima. Ala vzdržuje proizvodnjo telesne energije. Živila, bogata z ALA, so špinača, brokoli, paradižniki, grah in pivski kvas (ne spada v presno hrano). 

Minerali
Žveplo je mineral, ki je prisoten v vsaki telesni celici. Potrebujemo ga za proizvodnjo kolagena, za zdravo kožo, nohte in lase. Žveplo v živilih se s kuhanjem in predelavo uniči. Znan je po tem, da močno izboljša stanje aknaste kože. Živila, bogata z žveplom, so šparglji, brokoli, rdeča paprika, bučna semena, česen, čebula, vodna kreša.

Silicij je esencialni mineral v sledovih, ki je nujno potreben za zdravo kožo, lase, nohte in kosti. Zaloge silicija z leti upadajo. Sadje in zelenjava so njegov najboljši vir. Najdemo ga v jabolkih, pomarančah, češnjah, grozdju, jagodah, kumarah, korenju, rdeči pesi in v zeleni listnati zelenjavi.

Surovi oreščki in semena so bogati z vitaminom E, ki je ključnega pomena za lepo kožo. Selen skrbi za prožnost in elastičnost kože. Najbolj bogat vir selena so brazilski oreščki.

Razstrupljanje organizma
Ko se telo osvobaja nakopičenih toksinov, to počne skozi največji prečiščevalni/izločevalni organ – kožo. Presna hrana poveča razstrupljanje organizma, zato se lahko na začetku takšnega prehranjevanja stanje kože poslabša.

Da bi faza razstrupljanja minila čimprej, in da bi dosegli lepo, čisto in bleščečo polt, popijte velike količine doma pripravljenih sadnih in zelenjavnih sokov  ter redno uživajte sveže sadje in zelenjavo.