Razvade s katerimi škodujemo lastnemu telesu

zdrave-navade-so -boljse-kot-slabe-razvade
zdrave-navade-so -boljse-kot-slabe-razvade

Marsikdo izmed nas ima na vesti vsaj eno razvado, ki negativno vpliva na naše zdravje. Večina tudi uspešno zatiska oči in upa, da bo vse skupaj kmalu minilo, in da bo naše telo do takrat uspešno sodelovalo. Pa žal temu ni tako.

Marsikdaj se zgodi, da naše telo preprosto ne želi, ali pa ne zmore več sodelovati. Za spremembe je takrat že prepozno, lahko pa se naredi marsikaj v času, ko je naše telo še aktivni igralec. Seveda to ni najlažja naloga, saj zahteva veliko mero samodiscipline in motivacije, pa vendar je vredna vsakega atoma moči, saj je, kot so rekli že mnogi pred mano…..zdravje res naše največje bogastvo. Zavedati se morate, da bo potrebno popolnoma spremeniti ustaljene miselne vzorce in počasi vnašati nove, telesu prijazne.

Osnovni koraki, ki vas čakajo na poti do novega »jaza« si sledijo nekako takole:

– Prevzemite odgovornost za svoje zdravje in nikar ne iščite izgovorov zunaj samega sebe in ne valite krivde na ljudi okoli vas.
– Zavedajte se zakaj morate spremeniti način življenja, saj vam bodo le zastavljeni cilji pomagali v težkih trenutkih.
– Zapodite se v knjižnico, ter se seznanite z osnovami delovanja človeškega telesa.
– Soočite se z nevarnostmi, ki jih lahko povzroči vaša razvada.
– Seznanite se z boleznimi v vaši družini, ter preučite faktor dednosti.

Po teh petih korakih pride čas, ko je potrebno teorijo spremeniti v prakso. S pomočjo strokovnjakov si sestavite vadbeni program in primeren način prehrane. Do tu se vse sliši dokaj preprosto, kajne? Pa vendar temu ni tako, saj so razvade veliko bolj trmaste kot si mislimo. Da bi bil boj z njimi čimbolj uspešen, se moramo najprej z njimi podrobno seznaniti. Kaj sploh so razvade? Gre za reakcije, ki so usidrane globoko v nas, in se, marsikdaj nezavedno, sprožijo ob negativnih vplivih okolja, ter čustveni nestabilnosti. Ljudje se jih oklepamo predvsem zaradi občutka pomirjenosti, ki nam ga nudijo.

Razvade nam torej predstavljajo nekakšen izhod v sili; ko se ne moremo več soočati z neprijetnim, enostavno »odklopimo« in tako ustavimo bolečino, ki je lahko tako fizična kot psihična. Zakaj je torej potrebno spremeniti celoten »program« razmišljanja, in ne le poskušati opustiti razvade? Vzemimo za primer posameznika, ki poskuša prenehati kaditi. Da bi naredil kar največ za svoje zdravje, se je odločil začeti z določenih vadbenim programom. Vadba seveda predstavlja za naše telo določen stres, ki pa ga možgani najraje interpretirajo kot bolečino. Kot sem že omenila, so razvade tu prav zato, da lajšajo neprijetne bolečine, zato je le vprašanje časa, kdaj si bo naš posameznik ponovno prižgal cigareto. Kot vidite, je rešitev skrita veliko globlje, kot bi si marsikdo želel. Le nekaj površinskih sprememb ne bo kaj dosti spremenilo; potrebno po pošteno pogledati vase in narediti odločilni korak.


Hoja po pravi poti bo veliko lažja s pomočjo naslednjih nekaj nasvetov:

– Pišite dnevnik! Iskanje novega načina življenja zna biti kot iskanje šivanje v kopici sena. Zavedati se morate, da bo potrebno kar nekaj časa, da boste našli način življenja, ki vam ustreza. Zato je priporočljivo, da si zapisujete potek vašega dneva in tako lažje spremljate, kaj vam ustreza in kaj ne.
– Ne pozabite na cilje! Pomembno je, da imate nek cilj, ki ga želite doseči. Tako bo vaš trud veliko lažji.
– Naredite si program vadbe! Tako ne bo priložnosti za izgovore.
– Napišite list razvad, ki negativno vplivajo na vaše zdravje! Imejte ga vedno s seboj, tako da lahko v trenutkih krize vedno preverite, česa ne smete storiti.
– Bodite zadovoljni z majhnimi koraki, saj vas bodo le ti pripeljali zdravega načina življenja.
– Zavedajte se, da bodo porazi in razočaranja prav tako del poti.

Za konec lahko dodam le še tole; sanje so sicer nekaj lepega, pa vendar vam ne bodo prinesle zdravja. Zato raje prenehajte sanjati in razmislite, preden si ponovno prižgete cigareto, natočite kozarec vina, ugriznete v čokoladno pecivo,……in še bi lahko naštevala.

Odločite se sedaj, ko je vaše telo še pripravljeno sodelovati!

Prispevek je bil objavljen na portalu diva.si