Nevarnosti delfinov

delfin
delfin

Lov na delfine in kite je na Japonskem že stoletja tradicija. Vse do danes so se obdržale ribiške vasi, kjer so še vedno tako imenovane »ribarnice na vodi« in kjer še vedno prakticirajo tradicionalni lov na delfine.

V zadnjih 20 letih so na japonskih obalah pobili več kot 400.000 manjših vrst kitov in delfinov, ki na Japonskem niso zakonsko zaščiteni. Delfini predstavljajo ribičem konkurenco, saj jim odžrejo plen, ki bi ga lahko prodali na svojih ribiških barkah.
Na japonskem obstajajo celo šole, kjer mlade ribiče učijo, kako najlažje ujeti in ubiti te krhke živali.

Lov se začne tako, da živali obkrožijo in jih s pomočjo mrež naganjajo proti obali ali manjšemu zalivu, kjer vanje brez vesti zabijejo jeklene kavlje in jih potegnejo do čolna. Na obali jih zvežejo z vrvmi, natovorijo na tovornjake in jih odpeljejo v domače »klavnice«. Kljub hudim ranam je večino živali še živih in jih pobijejo šele po prispetju v klavnice. Drug način lova na delfine je lov s harpuno, s katero žival nabodejo. Nabodeno žival potiskajo pod vodo in jo s tem, da ji preprečijo, da bi izplavala na površje po zrak, poskušajo utopiti.

Na Japonskem je živa tudi preprodaja delfinov, ki jih ponujajo raznim akvarijem, cirkusom, terapevtom, ki se ukvarjajo z zdravljenjem z delfini, itd. Kupci se dogovorijo z lovci za termin in izmed ujetih živali izberejo tiste, ki ustrezajo njihovim merilom. 30. januarja 2004 so lahko aktivisti za varstvo živali opazovali, kako je pribl. 50 kupcev od pribl. 120 ujetih delfinov izbralo najboljše. Lovci so delfine že prejšnji dan nagnali v zaliv in območje zavarovali z mrežo. Nato so posamezne delfine z vrvmi potegnili na obalo, da si jih je lahko kupec ogledal. Ta mučen postopek je trajal več kot tri ure. Med poskusom bega, se je veliko živali ranilo ali zadušilo in mladički so izgubili svoje mamice. Tiste delfine, ki jih niso prodali, so potisnili nazaj v vodo in kasneje ubili.

Velika nevarnost za delfine so tudi ribiške mreže

Veliko delfinov umre tudi pri lovu na tune. Ribiči obkrožijo delfine in tune, vržejo mreže in jih potegnejo k ribiški ladji. Če delfini ne utonejo, jih vlečna naprava za mreže smrtno poškoduje. Na vse te grozote je industrija odgovorila z opombo »Delfinom prijazen ulov«, kar ni nikakršna garancija in vsekakor ne pomaga tunam. Ker pa delfini jedo ribe, jih ribiška industrija vidi celo kot svojo konkurenco.

Nasmeh do smrti

Delfini, kiti in tjulenji so divje živali. Človek je iz čistega dolgčasa ustanovil zabavišča, kjer te živali dresirajo, da bi zabavale zdolgočaseno občinstvo. Zanje se vsak dan odvija rutinsko. Sestavljen je iz skokov, dajanja poljubov in ploskanja s plavutmi. V primerjavi z razigrano igro svobodnega delfina v širne morju, je ta „umetnost” zgolj žalostna karikatura tega veselja do življenja. Delfini komunicirajo preko posebnega sonarnega sistema. V akvarijih in bazenih je njihovo življenje zares mučno, saj se vsak zvok, ki ga oddajo odbije od sten bazena in jim povzroča strašne bolečine. Prav tako mučen je hrup gledalcev in zvok črpalk in filtrov v bazenu. Če se boste doma potopili v kopalno kad, lahko sami doživite to zmešnjavo zvokov. Delfini doživljajo vse te zvoke še v večjem obsegu. Zaradi tega zbolijo, postanejo depresivni in nehajo komunicirati. Posledica je popolna osamljenost in nezmožnost druženja z drugimi delfini. Kmalu jim ne ostane nič drugega, kot da ubogajo ukaze trenerja.

Veliko delfinov umre tudi zaradi tega, ker pogoltnejo predmete, ki jih obiskovalci mečejo v bazen. Delfini imajo zelo šibak imunski sistem in se hitro zastrupijo. Tipičen bazen za delfine v zabaviščnem parku je primerljiv z vodo v toaletni školjki. Voda je močno klorirana, zato imajo živali težave s kožo in dihalnimi potmi. Razen tega dajejo delfinom nenehno različna zdravila, od vitaminov, antibiotikov in sredstvom proti glivicam. Zaradi stresa dobijo tudi rano na želodcu. Članek je bil objavljen na portalu diva.si